Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Καρπούζι απόλαυση καλοκαιριού



ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ

Είναι γεγονός πως το καρπούζι είναι από τα πιο απολαυστικά και δροσερά φρούτα, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Και ποιος δεν λαχταράει λίγο καρπουζάκι με τόση ζέστη.! Γενικά πολλοί πιστεύουν πως το καρπούζι δεν προσφέρει τίποτα άλλο από δροσιά και περιέχει μόνο νερό και ζάχαρη. Η αλήθεια είναι όμως πως το καρπούζι έχει μεγάλη θρεπτική αξία.
Σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάποιες βιταμίνες και ουσίες ευεργετικές για τον οργανισμό ενώ αντίθετα η περιεκτικότητά του σε ζάχαρη και θερμίδες είναι πολύ χαμηλή και δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερόλη. Το καρπούζι κατά 92% αποτελείται από νερό και αποδίδει 32 θερμίδες/ 100γρ.
Για να δούμε λοιπόν τι μπορεί να περιέχει το καρπούζι τόσο ευεργετικό για την υγεία. Το καρπούζι περιέχει:
Βιταμίνη Α η οποία συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των ματιών και ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού μας που καταπολεμούν τις μολύνσεις.
Βιταμίνη Β6 η οποία είναι σημαντική για τη σύνθεση κάποιων ουσιών στον εγκέφαλο που έχουν καθοριστικό ρόλο σε πολλές νευρολογικές λειτουργίες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, της φοβίας ή του πανικού και γενικά συμβάλλουν στην καλή διάθεση.
Βιταμίνη C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την αντίσταση στις μολύνσεις. Επίσης έχει αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης.
Κάλιο το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης. Οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν την ουσία cucurbocitrin  η οποία βοηθά στη μείωση της πίεσης και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία.
Λυκοπένιο που είναι η ουσία που δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο καρπούζι και σε πολλά άλλα λαχανικά και φρούτα κόκκινου χρώματος. Είναι  ισχυρό αντιοξειδωτικό και προφυλάσσει τα κύτταρα του οργανισμού ενισχύοντας την άμυνα του. Επιπλέον το λυκοπένιο συνδέεται με τη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Φυτικές διαλυτές ίνες οι οποίες βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου με αποτέλεσμα τη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Επιπλέον βρέθηκε ότι ασκεί θεραπευτική επίδραση στις παθήσεις του ήπατος ενώ είναι αποτελεσματικό ως φρούτο σε κυστίτιδες, και γενικά σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης Θεραπεύει τη διάρροια και ρυθμίζει το σάκχαρο αίματος στους διαβητικούς. Ο χυμός του προκαλεί έντονη διούρηση, λόγω της κιτρουλίνης και της αργινίνης που περιέχει και καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες και τα νεφρά από τα άλατα και το πύον.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τελικά το καρπούζι είναι παρεξηγημένο από διατροφικής άποψης, αφού περιέχονται σ' αυτό ουσίες τόσο ευεργετικές για τον οργανισμό. Φάτε άφοβα καρπούζι αυτούς τους τόσο ζεστούς μήνες,. για απόκτηση ενέργειας, την αποφυγή αφυδάτωσης κι την ενίσχυση της υγείας σας φυσικά.

 

Δείτε επίσης 
Το νησί του Ήλιου