Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Συγκλονιστικό βίντεο: Παραλίγο σύγκρουση αεροσκαφών

Λίγο έλειψε να γίνει το κακό και να έχουμε νέα αεροπορική τραγωδία. Δύο αεροσκάφη παραλίγο να συγκρουστούν στη Βαρκελώνη

Το Μπόινγκ 767 των ρωσικών αερογραμμών Utair ετοιμάζεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Πρατ στη Βαρκελώνη. Έχει ξεκινήσει κανονικά τη διαδικασία, έχει ξεκινήσει η κάθοδος και έχουν κατέβει και οι τροχοί.

Την ίδια όμως στιγμή ένα Α349 (Αιρμπας) των εθνικών αερογραμμών της Αργεντινής ετοιμάζεται για απογείωση. Και πηγαίνει να πάρει θέση στον αεροδιάδρομο κλείνοντας το οπτικό πεδίο αλλά και το διάδρομο στο ρωσικό αεροσκάφος το οποίο ερχόταν.

Είναι ευτύχημα που οι Ρώσοι πιλότοι έδρασαν με ψυχραιμία. Αντιλήφθηκαν εγκαίρως τι συνέβαινε, έδωσαν εκ νέου ώθηση στο σκάφος, διέκοψαν τη διαδικασία προσγείωσης και οδήγησαν το Μπόινγκ ξανά στον αέρα. Για να προσγειωθούν μάλιστα έκαναν ακόμα ένα γύρο στον αέρα πάνω από το Πρατ.

Όλο το περιστατικό καταγράφηκε στο βίντεο του Μιγκέλ Άνγκελ ο οποίος και το ανέβασε στο διαδίκτυο.

Ποιος ευθύνεται όμως για το λάθος που παραλίγο να είναι μοιραίο για εκατοντάδες ανθρώπους;
Τρία είναι τα σενάρια:
Α). Η ευθύνη είναι των Ρώσων πιλότων οι οποίοι αγνόησαν την εντολή του πύργου ελέγχου να περιμένουν και ξεκίνησαν μόνοι τους τη διαδικασία προσγείωσης, σενάριο το οποίο όμως δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Β). Ευθύνεται το πλήρωμα του σκάφους από την Αργεντινή επειδή αγνόησε την εντολή να περιμένει.
Γ). Η ευθύνη είναι του πύργου ελέγχου ο οποίος δεν χειρίστηκε σωστά την κατάσταση. Αυτό είναι και το πλέον πιθανό, διότι ο πύργος ελέγχου είναι αυτός που έχει την πλήρη ευθύνη για το πως κινούνται τα αεροπλάνα όταν πλησιάζουν ή βρίσκονται στο αεροδρόμιο. Ακόμα και λάθος να έκανε κάποιο πλήρωμα, ο πύργος ελέγχου είναι εκείνος που πρέπει να προλαμβάνει και να τηρεί τις απαραίτητες διαδικασίες.
Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι οι αρμόδιοι για τον εναέριο έλεγχο της Ισπανίας εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος, ενώ συμπληρώνουν ότι υπήρχε αρκετός χώρος για την προσγείωση.